Thursday, February 16, 2012

Fehér csokoládés-céklás-makadámdiós torta fekete borsos vérnarancskrémmel

Nagyon régóta tervben volt már a fehér csokoládés-céklás sütemény, de csak nem akadt alkalom rá, hogy végre megsüssem. Nos, ami az alkalmat illeti, az nem jött el, viszont úgy gondoltam, hogy most csakazértis megsütöm. Tengernyi vérnarancsot vásároltam, de muszáj, különben megint eltűnik hetekre és akkor csak sóvároghatok utána. Mivel a cékla és vérnarancs nálam olyan, mint egy szerelmes pár, ki mindig együtt jár, így egyértelmű volt, hogy újra összeboronálom őket. Talán merésznek tűnik a kombináció a fekete borssal, hiszen desszertről van szó, de merjük bevállalni! Persze nem szabad túlzásba vinni, mert a célunkat akkor értük el, ha a bors kellemesen csiklandoz, amikor legurul a falat. Tálalhatjuk kandírozott vérnarancs szeletekkel vagy valamilyen mini citrusfélével.



Hozzávalók:
a tortához:
100 g fehér csokoládé
100 g vaj
50 g cékla
2 mandarin leve
125 ml céklalé
85 g cukor
1 tojás
125 g liszt
10 g sütőpor
70 g durvára vágott makadámdió

A kockára vágott céklát főzzük meg a mandarinlében alacsony hőfokon, majd pürésítsük a céklalével. Eközben gőz felett olvasszuk fel a durvára vágott fehér csokoládét és a vajat. Öntsük a megolvadt hozzávalókat egy tálba és öntsük bele a céklapürét. Keverjük habosra a cukrot a tojással és adjuk a céklás masszához. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport majd a makadámdióval együtt keverjük simára. Vajazott-lisztezett 16-18 cm-es formában süssük kb. 45-55 percig 170°C-os sütőben.



a krémhez:
2 tojás
200 g porcukor
100 ml vérnarancslé
2 lap zselatin
200 g vaj
4-5 tekerésnyi fekete bors
1-2 evőkanál narancslikőr

Keverjük habosra a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a vérnarancslevet és verjük gőz felett addig, míg megvastagszik. Keverjük bele az előzőleg beáztatott zselatint, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor verjük habosra a vajat és keverjük a krémhez. Ízesítsük fekete borssal és narancslikőrrel.




a kandírozott mini mandarinhoz:
10-15 darab mini mandarin vagy más apró citrusgyümölcs
500 g cukor

A gyümölcsöket főzzük 2-3 percig forró vízben, majd hűtsük le azonnal. Ezután tegyük fel a cukrot 500 ml vízzel együtt főni. Ekkor redukáljuk a hőmérsékletet és főzzük a gyümölcsöket kb, 30-45 percig kb. 90°C-on, majd hagyjuk a szirupban kihűlni.



5 comments:

Vera said...

na ezt megkóstolnám :)

Toscana Gusto said...

Hmmm! Egy ilyenre szívesen befizetnék most! :-)

Anonymous said...

húha jó!!! Hozol egy szeletkét? De, ha jösz a tortatálat se felejtsd otthon!!! :))) nagyon csecse !

Rosita Vargas said...

Una torta soñada luce espectacular bellas imágenes ,me encanta tu blog tienes buena cocina,abrazos y abrazos.

chriesi said...

Gracias! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...